Snagovul Liber

Miercuri, 2018-06-20, 10:31 AM

Bine aţi venit Vizitator | RSS | Acasă | Înregistrare | Autentificare

Acasă » 2018 » Mai » 31 » Sclavii moderni, dar sclavi ai lui cel ce nu există...
12:18 PM
Sclavii moderni, dar sclavi ai lui cel ce nu există...

Citeam, aşa cum vă povesteam, o carte de istorie. Şi-am ajuns la un capitol în care se vorbea despre sclavi. Sclavii n-aveau drepturi juridice şi nu se puteau căsători, stăteau doar aşa, ca să zic în concubinaj, cu o sclavă. Ulterior, s-a interzis uciderea de sclavi de către împăratul roman, introducându-se regula ca ei să fie daţi unui alt stăpân spre vânzare dacă făceau vreo boacănă. O parte din aceşti sclavi deţineau calitatea de sclavi publici şi începuseră să capete un statut aparte, mai important decât al oamenilor liberi, cei care au devenit liberţi.


Stăteam şi mă gândeam şi coroboram cu faptul că asta se întâmpla prin anii 300 - 400 d. Hr., iar astăzi, din nefericire, după trecerea a aproximativ 1600 - 1700 de ani, structura umană a rămas aceeaşi. În acte, nimeni nu e astăzi sclav, propagandistic, sclavia este abolită. Însă, cu rare excepţii, nimeni nu vrea să-şi depăşească, de facto, condiţia. Cel puţin nu condiţia aceea în care sclavii erau vânduţi şi nu ucişi.


Asistăm la Snagov la manifestările unui stăpân analfabet, nebun şi toate cele rele. Nimeni nu zice nici pâs. Deşi avem drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, deşi avem drepturi şi libertăţi de toate tipurile, cele mai multe proclamate cu multe surle şi trâmbiţe, NIMENI NU VREA SĂ-ŞI DEPĂŞEASCĂ CONDIŢIA. Nimeni nu mişcă în front, toată lumea se teme de... stăpân şi de stăpânire, nimeni nu vrea să fie liber. Nimeni. Deşi avem 100 de drepturi, de a protesta, de a ne exprima liber, de a fi informaţi, de a cere informaţii, de a acţiona în judecată, de a ne prezenta la Tribunal, cu excepţia mea, aţi mai văzut pe cineva care să uzeze de aceste drepturi la Snagov? NIMENI! Toţi stau împietriţi ca sclavi ai baronului local cel ce nu există, temându-se de consecinţele "biciuirii". Pur şi simplu. Cam aceasta este atmosfera, iar istoria mi-a amintit că din păcate, mentalitatea de sclavi parcă s-a menţinut genetic, mai pregnantă decât oricând şi decât oriunde la Snagov, din nefericire...


Iar cel ce nu există chiar are mentalitate de stăpân. Nu pot să uit când a zis că el... "m-a cumpărat pe mine", eu, evident, crezând că glumeşte... Pentru că nu puteam concepe ce e aia să cumperi sclavi. Şi pe cine să cumperi sclavă? Pe mine... Da, aşa e, cred că am învăţat destul de prost la istorie, deşi aveam 10, ca să nu înţeleg că practic, istoria se menţine. Sigur că n-a reuşit cel ce nu există să mă cumpere pe mine, se vede clar ce-a însemnat doar încercarea de a mă cumpăra drept sclavă şi de a bănui că poate dispune ca sclavă de mine cel ce nu există şi cu ce s-a ales din această discrepanţă. Dar e absolut explicabil tot din această perspectivă. MENTALITATEA DE SCLAVI DE ACUM 1700 DE ANI, FIR-AR SĂ FIE, SE MENŢINE. Nu se vede bine? E un dobitoc din ăsta care devine libert şi face pe stăpânul, deşi sclav şi cumpără... sclavi. Din păcate, pentru noi şi pentru orgoliile noastre stupide, chiar îi şi reuşeşte. Pentru că dacă nu i-ar fi reuşit lui cel ce nu există, cu siguranţă am fi avut o altfel de atitudine azi. Nu am mai fi stat să ne... milogim tot de cel ce nu există precum cerşetorii, ar fi ieşit răscoală mare şi s-ar fi dus naibilor de-a dura de când hăul orice urmă de cel ce nu există!


Mirela Predan

 

Vizualizări: 31 | Adăugat de: mirelapredan | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
avatar

Meniu site

Autentificare

Căutare

Calendar

«  Mai 2018  »
LnMrMrcJoiVnSaDm
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Sondajul nostru

Daca mâine ar avea loc alegeri, cu cine aţi vota?
Total răspunsuri: 49

Mini-chat

Statistici


Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0